Министърът на отбраната Николай Свинаров влезе в ролята на професионален дегустатор тази вечер. Той беше натоварен от съпругата си Росица с нелеката задача да опита и избере най-доброто от всички български ястия, приготвени от съпругите на военните аташета у нас.
Дегустацията започна с десерта и продължи със сърмички, щрудел, соленки и боб.
"Няма ли да му стане лошо на вашия съпруг над 10 ястия трябва да опита?"
"Как ще му стане лошо. Той е избран като жури а поради физическите си данни може неограничено да опитва", казва Росица Свинарова.
Идеята за кулинарния конкурс дошла след като Свинарови поканили семействата на военните аташета и им раздали по една готварска книга с български рецепти, за да се запознаят с българските традиции.
"Трябва да покажем че приятелството както и любовта минава през кухнята и стомаха", смята министър Свинаров.
Съпругата на военния министър призна, че той обича да експериментира в кухнята:
"Готви без рецепта. Някакви яденета, които нарича всичките кавърма. Гювечи с много месо, лук и подправки."
"Опича ли си добре ястията?"
"Да. Винаги."
"А пресолени манджи има ли?"
"Не, но има подлютени някой път."
Госпожа Свинарова се пошегува, че при следващата сбирка семействата на военните аташета ще говорят само на български и ще бъдат изпитвани дали са научили българска народна песен или танц.
