Милиони французи ще посрещнат с възгласи новото божоле. По традиция винарите го пускат в продажба в първата минута на третия четвъртък на ноември. Специалистите предвиждат, че тази година младото божоле ще има изключителен вкус.
От Божу - историческата столица на областта, където се произвежда Божоле - до Токио и Торонто, тази нощ ще бъде нощ на празник и опиянение. Старата френска традиция с всяка изминала година се разпростира по света, където ценителите на червения кехлибар очакват пристигането на новата реколта. Макар че заради сушата гроздето бе една трета по-малко, винарите са изключително доволни.

"Това е реколта, която човек вижда веднъж в живота си", казва кралят на божолето Жорж Дюбьоф.

70-годиният производител е от 40 години в занаята. Тази нощ той ще опита новата реколта в Токио, където изнася по-голямата част от своята продукция. Според обявения за най-добър сомелиер през 2000 година Оливие Пусие 2003 г. ще остане в историята:

"Никога досега не сме имали възможността да видим толкова наситено, с толкова много обем и толкова богато вино, както реколта 2003-та."

Заради сушата през лятото гроздоберът е започл още от 14 август. Толкова рано брането не е започвало от 1893 година.

Френският търговски клуб ще представи новото божоле в София на 5 декември вечерта. Заедно с "червеното злато на Франция", както французите наричат любимото си вино, столичани ще могат да дегустират френски сирена, други специалитети и да слушат френска музика.