Министърът на енергетиката Милко Ковачев е сбъркал процента на поскъпването на електроенергията след спирането на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй".
Увеличението на средната продажна цена на тока ще бъде не 3%, а 6 %, уточни Ковачев. Правителството и парламентарните групи на НДСВ и ДПС обсъдиха днес в Парламента концепцията за енергийна стратегия на страната. Изграждането на заместваща ядрена мощност в Белене не е заложено в нея.

"В концепцията не се разглеждат никакви инвестиционни проекти, тъй като това не е обект на енергийната политика. Ние считаме, че всеки един конкретен проект, който се вписва в правната, ценовата и регулаторна рамка има място", каза енергийният министър.

Според него, цената на българския ток за бита била сравнима само с тази в Македония. В страни като Хърватска, Словения и Чехия цената на електричеството е по-висока с цент и половина, затова в България цените трябвало да се коригират.

Средните цени в Европа са между 2 и 3 цента за киловат час, а България изнася електричество на цена по-висока от 3 цента.

Милко Ковачев заяви в Пловдив, че България ще поиска шестгодишен преходен период, за да хармонизира законодателството си с европейското в частта "Енергетика".

Днес в града активисти на ВМРО започнаха подписка в защита на АЕЦ "Козлодуй".