Те направиха това въпреки предупрежденията на Съединените щати и международната общност.

Северният съюз обяви, че е завзел  Джелалабад и войниците му напредват към Кандахар.

Британският премиер, Тони Блеър, поиска в столицата възможно най-скоро да бъде установена мисия на ООН.
Американският президент Буш заяви, че е много доволен, но призова опозицията да се въздържа от отмъщения.

Положението в Кабул през деня е спокойно. Силите на опозицията са превзели града след изтеглянето на талибаните и съпротива не е имало. Въпреки това по улиците на града има тела на убити талибански бойци.

Малки групи жители на столицата са излезли по улиците, за да посрещнат бойците на Северния съюз. В периода след изтеглянето на талибаните и преди влизането на Северния съюз, неизвестни лица са ограбили значителни суми от местните банки и бюра за обмяна на валута.

Първият сигнал за смяната на властта беше излъчената по местното официално радио музика, която беше забранена от талибаните. Отменени бяха и всички забрани към жените.

Лидери на Северния съюз категорично заявиха, че не възнамеряват да установяват еднолично управление на страната докато не бъде договорено коалиционно правителство под ръководството на бившия монарх Захир Шах.
Негови представители, обаче упрекнаха Северния съюз, че е нарушил уговорката да не завзема Кабул.

Пакистан веднага поиска в столицата да бъдат разположени международни умиротворителни сили, но Русия се противопостави на идеята.

От своя страна, талибаните се изтеглиха към Кандахар и към източната част на Афганистан. Те са отвели със себе си осемте хуманитарни служители, задържани от тях през август по обвинение, че проповядват християнство.

Северният съюз твърди, че силите на талибаните са напълно дезорганизирани и завземането на Кандахар е въпрос на часове. От града се съобщава, че местни пущунски племена са се разбунтували срещу талибаните и са завладяли летището на града.

Северният съюз съобщи, че лидерът на талибаните молла Омар е избягал в Пакистан. Негови представители, обаче отрекоха информацията и потвърдиха, че Омар и Осама бен Ладен са живи и здрави, без да уточняват местонахождението им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!