Френски съд призна за виновна американската авиокомпания "Континентал" по случая с катастрофата със самолет "Конкорд" в Париж преди 10 години. При злополуката загинаха 113 души.

"Континентал" е осъдена да заплати глоба от 200 000 евро и още един милион евро на компанията "Ер Франс", собственик на катастрофиралия "Конкорд". 15-месечна условна присъда получи и механик на авиокомпанията, за когото съдът прецени, че също носи вина за инцидента. Адвокатът на "Континентал" заяви, че ще обжалва присъдата, която по думите му обслужва само френските интереси.

Самолетът на "Ер Франс" избухна в пламъци и се разби малко след излитането си от парижкото летище "Шарл дьо Гол" през юли 2000 година. Разследването разкри, че инцидентът е причинен от парче метал, изпаднало на пистата от самолет на "Континентал", който излетял малко преди "Конкорда". Отломката спукала една от гумите и това довело до пробив в резервоара и последвалата  експлозия.

Това може и да не е краят на историята ако "Ер Франс", която изплати близо 100 милиона евро обезщетения на близките на жертвите, реши да поиска от "Континентал" да й възстанови част от средствата.