В Париж живеят около 20 000 българи. Те вече имат вестник, от който научават новините от родината на български език. Основател и издател на "Парижки вести" е роденият в Русе Александър Градинаров. Той живее от 11 години в Париж, женен е за французойка и има 9-годишен син. Александър преподава масови комуникации и техника на общуване в един от парижките университети. Първият брой на неговият вестник излиза през април тази година. "Парижки вести" е месечно издание, което се продава заедно с излизащия на руски език "Парижки куриер". Цената му е 1,5 евро.

"Първо, ние правим анализ на това, което се случва в Европа и България, и се опитваме да начертаем какъв ще бъде българския път в продължение на следващите 10 години. Тоест, какво се случва в момента в Европа, в света и къде е пътя на България", обясни Александър Градинаров.

Започнал с няколко хиляди бройки, днес тиражът на "Парижки вести" е повече от 10 000 екземпляра. Статиите в него са изцяло на български език, а автори са Александър и други българи, които живеят в Париж.

"Българската диаспора ще се увеличава все повече и повече, тоест България ще стане част от Европа. И в този смисъл трябва да има един български вестник, който да разказва за живота на българите извън България", смята издателят на "Парижки вести".

Всеки българин може да участва в списването на "Парижки вести", допълни Александър. Той очаква вашите статии в интернет-страницата на вестника: www.parisvesti.com