Присъединяването на Словения към ЕС, е на път да създаде доста проблеми за жителите на градчето Брегана, разположено на границата с Хърватия.

Почти куриозна е ситуацията с местния ресторант, където залата за хранене е на хърватска територия, а касовият апарат - на словенска.

500-те жители на градчето Брегана едва ли са предполагали какво точно може да им се случи 10 години след разпадането на Югославия. Догодина Словения влиза в ЕС, а Хърватия едва започва преговори за присъединяване. Бреганчани се оказват в плен на граничен спор - границата на ЕС ще минава през средата на града и... през средата на местния ресторант.

Доста интересно се получава - залата за хранене е в Хърватия, а тоалетната - в Словения. И трябва да се минава границата. В добавка - хапваш на хърватска теротория, но дали ще следва да плащаш по цените на ЕС след като касата е на словенска земя и регистрирана в словенското данъчно.

Собстеникът на ресторанта Саша Калин е живял тук цял живот.

"Преди няколко седмици словенската полиция ме изправи на съд защото опитах да отида до съседната улица до дома ми", разказва Саша Калин.

Майката на Саша Калин твърди, че новата граница е по-лоша от Шенген.
Преди имахме клиенти и от двете страни на границата, сега полицията ги връща.

Властите в Загреб и Любляна водят разговори как да решат необичайната ситуация в Брегана.