Волочкова обвинява ръководството на театъра, че с договорът, който й е предложен, тя на практика е уволнена. Балерината твърди, че Болшой театър крие партньора й, с когото тя танцува от 10 години. Това пише електронното издание Би би Си Нюз. То допълва, че балетистът Евгений Иванченко е получил травма при опит да я повдигне, след което е поискал да бъде прекратен договорът му. Това поставя под въпрос репертоара на Волочкова, която танцува само с Иванченко. За целта той е бил взет от друга трупа.

Волочкова обвини ръководството на теаъра, че само за три месеца е променило отношението си към нея и иска да я свали от сцената.

"Ако трябва да доказвам, че съм професионалист, то аз трябва да съм на сцената още утре, за да го докажа. Не мислите ли, че те умишлено ме свалят, за да не могат хората да оценят моя професионализъм", коментира Анастасия Волочкова.

Директорът на Болшой театър Анатолий Иксанов каза пред журналисти, че никой от солистите на трупата не иска да партнира на Волочкова заради нейната "физическа структура" - тя е доста висока за балерина.

Според Иксанов, в Болшой театър има 220 танцьори и сканадалът създава впечатление за криза в театъра, което не е вярно, той направо заяви, че Волочкова е майстор на Пи Ара и "това трябва да й се признае".

Родената в Петербург Анастасия Волочкова танцуваше преди с трупата на Марийнския театър. 26-годишната балерина си спечели слава на сцената и в светския живот.