Веществото се нарича ресвератрол и е част от багрилната материя на виното. Тоест ресвератролът придава червения цвят на виното. Ресвератролът има свойството да наподобява ефекта на нискокалоричното хранене. Това е хранене, при което ядеш всичко, но приемаш една трета по-малко калории от обикновено.

Учените са доказали, че мишки, подложени на нискокалорично хранене, живеят с 50% по-дълго. Предполага се, че като пиеш червено вино, все едно се храниш нискокалорично, благодарение на веществото ресвератрол. Това е и едно от обясненията на така наречения "френски парадокс" - обстоятелството, че въпреки, че ядат много мазно, което е вредно за сърцето, французите се радват на дълголетие, защото редовно пият червено вино. Ако предположението на учените за действието на ресвератрола се окаже вярно, дори човек, който на 50 години започне да пие червено вино, пак може да си удължи живота с 10 години.

Учените обаче правят важно уточнение - за да живееш по-дълго, не означава да пиеш повече червено вино. Подмладяващият ефект на ресвератрола в червеното вино се проявява, когато пиеш по една чаша вино на ден.