В Гърция сред нестихващи социални вълнения правителството обяви нов пакет от мерки за финансова стабилизация. Те включват увеличение на акциза върху горивата и ново намаление на пенсиите и заплатите. В отговор в центъра на столицата се избухнаха два протеста.

Гръцкото правителство реши да изравни акциза върху нафтата за отопление и горивата и така от 15 октомври литър нафта ще поскъпне с около 80 на сто. Така домакинствата ще трябва да плащат между 500 и 600 евро повече на тон консумирана нафта, а гръцката държава ще успее да събере допълнително около 1 милиард евро на година.

Още от 1 ноември ще влезе в сила още едно намаление на пенсиите - с 30 процента ще бъдат орязани основните и с 50 на сто - допълнителните надбавки. Така максималната месечна пенсия ще падне от 2773 евро на 1700 евро. От намалението на пенсиите гръцката държава ще спести около 2 милиарда и 200 милиона евро.

В същото време правителството се ангажира до 2015 година да съкрати цяла армия държавни служители - общи 200 000 души.

До новият пакет мерки се стигна след двудневни видео преговори на финансовия министър с представителите на международния финансов надзор, който настоява за драстично свиване на държавния сектор. Съкращенията обаче срещат голям обществен отпор.

Над 10 000 души протестираха тази вечер в центъра на Атина срещу новите мерки за финансова стабилност. "Ще направим живота ви ад!". Така генералният секретар на Комунистическата партия на Гърция Алека Папарига се закани на правителството, докато говореше пред многохилядната демонстрация на централния площад Синтагма.

В четъртък Гърция ще е блокирана от 24-часова транспортна стачка. Затова утре гърците ще се придвижват само с личните си автомобили или ако нямат такива - пеша. Стачкуват влакове, автобуси, метро, тролеи, трамваи, таксита. "И без това утре е европейски ден без коли", саркастично заяви синдикален лидер и обеща, че на новите мерки на правителството профсъюзите ще отговорят с оригинални протести - сюрприз.

Утре ще стачкува и целият държавен сектор, а за 6 октомври е обявена общонационална стачка, в която ще се включи и частният сектор.