Директорът на Българския антарктически институт доцент Христо Пимпирев се завърна днес от остров Елсмир в далечният арктически север на Канада. Той е първият българин, достигнал до 83 градуса северна ширина - само на 700 километра от Северния полюс. Единствено лошото време му попречило да стъпи на най-северната точка на Земята, разказа изследователят.

В продълежние на 35 дни Христо Пимпирев участва в съвместно българо-канадско изследване на Арктика и Антарктика на остров Елсмир. Той се намира в далечния арктически север на Канада. Туристи там почти няма. Цената на пътуването от Отава до острова и престоят на един турист за една седмица струват 20 000 долара. Освен бели мечки, на Северния полюс през лятото има много цветя, няма дървета.

За първи път България участва като равноправен партньор на силно развита страна, каквато е и Канада в изучаването на най-далечния Север. С петима канадски колеги доцент Пимпирев е бил в палатков лагер в северната част на острова. Заедно са правили геоложки изследвания. Скалите и полезните изкопаеми в този район не са анализирани обстойно.

Не само в Антарктида, но и в Северното полукълбо климатът чувствително се затопля, констатират изследователите.

"Много територии от населената наша планета могат да останат под вода. Така, че тези иследвания са много важни, за да може човек да се подготви как да намали ефектът на това глобално затопляне", посочи доц. Христо Пимпирев.

През декември проектът на българските и канадски учени да изучават полярните територии ще продължи на българската база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.