Според повечето специалисти, жегите, които обхванаха Европа, са показател за глобалното затопляне. В Испания настана криза с леда. Заради горещините потреблението му скочи драстично, а машините не смогват. Фирма за производство на лед дори въведе лимит за клиентите си.
Времето, което през последните две седмици в Западна Европа е като в Сахара, ще се задържи такова най-малко до 15 август, предупреди френската метеорологична служба. В Италия пък синоптиците казват, че климатиците ще са необходими и през целия септември. Това е едно от петте най-горещи лета през последните 150 години. Времето тази седмица е част от глобалната тенденция на затопляне на климата, твърдят специалистите. В девет от последните 12 години средните температури по света са били по-високи от установените норми.

В Германия вчера бе отчетен абсолютен рекорд - температурата достигна 40.8 градуса - часове след като германците прекараха най-горещата нощ - 26.7 по Целзий.

Досега вследствие на жегите в Западна Европа са починали близо 40 души. Заради сушата продължава разпространението на горските пожари в Португалия, Италия и Франция. Италианските власти затвориха магистралата, свързваща Геноа с Вентимиля на френската граница, заради пламъците. Най-тежко е положението в Португалия, където щетите се оценяват на около 1 милиард евро.