Още една здравна реформа на ГЕРБ се оказа мъртвородена, коментира под глава "Сега". Въпреки наличието на задължителна здравна карта, здравната каса тази година ще може да сключи договори с всички болници. Според здравната карта нужните на страната легла са максимум 43 984, а наличните са с едва 427 повече - 44 411. В 6 области леглата са по-малко от минималния брой, в 7 са повече, а в София, вместо изчисления максимум от 6847, леглата са общо 10 072. От това обаче не следва нищо.

"Законът не казва какво става, ако леглата са повече или по-малко, здравната каса сключва договори с всички и няма записан механизъм, който да ги ограничи", обясни Стефан  Константинов.

Мнозинството от ГЕРБ и "Атака" отхвърли предложението на "Синята коалиция" анкетна комисия да разследва случая в Горна Оряховица, при който бяха арестувани лекари, обвинени, че умишлено са умъртвили новородено, пише "Труд". При гласуването 61 депутати бяха "за", 90 - "против", а 18 се въздържаха. Групата на ГЕРБ се разцепи - 75 депутати бяха твърдо против спецкомисията, но 16 се въздържаха.

СРС скандалите в България се разчуха в цяла Европа, констатира пред "Сега" президентът на Европейския полицейски синдикат Герит Ван де Камп. "Определено този скандал е сериозен проблем за страната ви и българското общество... Аз бих посъветвал държавниците ви, ако действително смятат, че няма от какво да се притесняват, да поверят разплитането на скандала с телефонните записи и на международни разследващи организации. При подобни съмнения това е най-добрият начин да бъде изчистен
имиджът на България. Ако наистина няма какво да крият, това според мен е единственият полезен ход на правителството ви", съветва Камп и подчертава, че ако правителството заявява, че съдебната система е слаба, все едно се обвинява, че то самото е слабо.

България задейства предпазна клауза на производството и вноса у нас на ГМО царевица, извежда под глава "Монитор. Макар скандално известният сорт МОН 810 да е разрешен в Европейския съюз, всяка страна членка може едностранно да наложи забрана върху разпространяването му. Това обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов. Той използва правото си на инициатива съгласно новия закон за ГМО, който беше приет у нас
през миналата година. Министрите одобриха неговото предложение и затова на цялата българска територия ще бъде категорично забранено да се използва МОН 810.

В интервю за "Стандарт" бившият министър Божидар Димитров, споделя мнението, че поклонническият туризъм у нас има бъдеще. По думите му държавата и църквата трябва да си сътрудничат повече. "Митрополитите трябва да направят детайлна инвентаризация на светите мощи и широко да ги разгласят. Непрекъснато се оплакват, че заплатите са им ниски, че нямат пари за ремонт на църквите и манастирите, а в същото време не правят нищо, за да привлекат поклонници. А тези мощи правят чудеса. Като се чуе, че някъде в някоя църквичка стават чудеса, и хората хукват натам... Държавата печели индиректно от това, което прави църквата. Хора отиват някъде, спят, хранят се - а върху това се плащат такси", смята Димитров.

САЩ са искали да се увеличат възможностите на България да участва заедно със американските сили и тези на НАТО във военни действия, съобщава "Сега" като се позовава на секретна грама, разсекретена от сайта "Уикилийкс". Документът, който коментира стратегията на България за развитие на въоръжените сили, е от 29 октомври 2007 г. и носи подписа на тогавашния посланик на САЩ у нас Джон Байърли. В грамата се посочва, че предприетият от българското правителство преглед на програмата за модернизация на въоръжените сили до 2015 г. "създава важна възможност за САЩ да окажат влияние върху развитието на потенциала на българската армия".

Според челото на "24 часа" всеки, който върне предсрочно кредита си, вече няма да плаща такса на банката. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, внесени от депутатите от ГЕРБ Евгени Стоев, Стефан Господинов и Диан Червенкондев. Облекчението е за ипотечни, бизнес и останалите кредити извън потребителския, за който таксата вече падна.

От началото на кризата /последното тримесечие на 2008 г./ до края на 2010 г. домакинствата в страната са спестили 2,5 млрд. лв. от лихви по депозити, извежда под глава "Класа". Това показват данни на БНБ, представени в годишните финансови резултати на МКВ Юнионбак. Статистиката на централната банка сочи, че само за четвъртото тримесечие на 2008 г. финансовите институции са раздали 250 млн. лв. под формата на лихви за домакински депозити. За цялата 2009 г. сумата е 1,1 млрд. лв., а през изминалата година Ц 1,21 млрд. лв.