2010 г. се очертава като благоприятна за българските артисти, които се опитват да пробият в Холивуд.

Първо: филмът на Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” стигна до втория кръг за номинациите за филмовите награди "Оскар”. Второ – както вече btv.bg информира, българката Елиза Иванова е финалист в надпреварата за Студентските Оскари. А освен това вече има и български сценарий, спечелил конкурс в Холивуд.

Авторът на сценарият е Георги Ломски. Той е художник, живее в с. Бродилово, Царево, и е управител на еко арт център, където деца от цялата страна ходят на пленери за изкуства.

Творбата на Ломски се казва "Виелица”. Действието се развива в планината Рила, където група английски туристи са връхлетени от виелица. Стихията постепенно променя мисленето и представата за реалността на чужденците, които първоначално смятат, че идвайки в България, са попаднали в страна от Третия свят. С течение на времето разбират, че този "Трети свят” може би е истинският. "Хепи ендът” е в това, че в края на краищата приятелството побеждава”, каза авторът. Любопитното в сценария е, че за разлика от холивудските филми, в които американците са герои и притежават свръхсили, във "Виелица” американецът е злодеят.

Засега няма конкретни договорки за филмирането на сценария. Георги Ломски обясни, че има интерес от Великобритания за копродукция, но засега няма нищо сигурно.