Зачестяват инцидентите с блъснати пешеходци. Само за едно денонощие в София има петима ранени.

Причините за големия брой пътни инциденти са комплексни - като се почне от пресичане на места, на които няма пешеходни пътеки и се стигне до висока скорост и отнемане на предимство от страна на шофьорите.

Преди седмица на едно такова място намери смъртта си 30-годишен мъж, след като беше блъснат от автомобил - въпреки че има светофар и пешеходна пътека.

Кръстовище в столичния квартал “Люлин” се оказва последната черна спирка на много пешеходци. Тук преди 20 години Петър губи сестра си. Тогава тя е на осем.

Години наред той сигнализира общината да освети кръстовището.

Още повече, че е близо до училище. Живее в постоянен страх след загубата на сестра си и постоянно обяснява на децата си как да пресичат.

Статистиката на столичния КАТ показва, че от началото на годината в София са загинали 19 пешеходци, което е с 6 по-малко от миналата година. Според шефа на КАТ мерките, които се взимат, трябва да имат ефект и върху самите пешеходци.

„Затова още в началото на лятото сме се захванали здраво с контрола и глобихме над 3000 пешеходеца. 10 лева е глобата. Най-малкото следващия път ще се оглежда да не го глоби някой пак”, смята Богдан Милчев.

През миналата година 6-има от загиналите са били ударени на пешеходна пътека.

Затова КАТ подгониха и шофьорите, които не спират на “Зебрата”. За няколко месеца над 1500 водачи са олекнали с 50 лева за това нарушение. От Столична община пък отчитат, че са подновили над 200 пешеходни пътеки.

„Масирано направихме маркирането на пешеходни пътеки със специалиен материал. Категорично това не обхваща всички пешеходни пътеки, но тези 200 най-натоварени имат и прожектор, който да осветява и показва, че има пешехпдна пътека”, обясни Любомир Христов.

Последната катастрофа на пешеходна пътека, при която беше ранено 13-годишно дете показва, че при тези инциденти е важен човешкият фактор, тъй като ударът е на осветено място и със светофар.

Положителният акцент от данните на КАТ е, че от началото на годината няма нито едно загинало дете по улиците на София. За сравнение през миналата година за същия период са загинали 6 деца.