Перник има повод за гордост. 16-годишен ученик от местната езикова гимназия се класира първи между 400 свои връстници в най-масовия конкурс за есе на английски език.

Тихомир е като всички 16-годишни деца - спортува, излиза с приятели и казва, че не прекалява с ученето. В четвърти клас започва да учи английски - в училище и сам вкъщи. Шест години по-късно той побеждава връстниците си от най-елитните езикови гимназии.

"Когато влязох в стаята и видях колко много хора има, отначало се стресирах, защото повечето влизат с карти в Американски колеж, втора английска и аз си помислих, че тези ученици владеят перфектно езика, но се оказа, че не е точно така. Накрая се оказа, че аз имам най-много точки - 66 от възможни 67", каза Тихомир Тихомиров, ученик.

Всички са впечатлени от резултата на Тихомир. Учителката на момчето обяснява, че да напишеш есе на език, който не ти е роден, и да те оценят толкова високо, е признание за изключителен талант.

"Каквото и задание да му дам, касаещо езика, на по-високо ниво, от което той е в момента, се оправя много по-добре от останалите ученици”, обясни Веселка  Александрова, учител на Тихомир

Другата голяма страст на Тихомир е писането. Преди година издава стихосбирка заедно с дядо си.

“Писането играе много голяма роля в живота ми - щом се занимавам от малък. Аз не мога точно да го опиша как ми въздейства. При всеки е различно... На мен просто ми доставя удоволствие”, каза Тихомир.

Сега момчето се готви за последния етап на конкурса. Тихомир ще се бори за възможността да учи безплатно една година в САЩ или Великобритания.