28% от анкетираните биха сменили сегашната си работа, ако в друга фирма поемат разходите им за храна. Изследването сочи, че 16,2% от работещите българи не обядват по време на работа. Повече от половината харчат почти цялата си заплата за храна.
Каква сума на ден е нужна за храненето на един работещ българин?
Според шлосера Панчо Лилов, "не по-малко от 5 лева за него, лично за него. Да не говорим, че имаме и деца, и поддръжка, и други неща".
"Това е хубавото на моята професия, че ям докато работя. Липсата на време и малкото пари са предпоставка да си купуват от нас, да ядат такава храна", коментира майсторът на пици Христо Банков.
Едно от решенията на проблема с храненето през работния ден е въвеждането на купони или ваучери за храна. Давид Анри е генерален директор на компания, която предлага такива ваучери в 32 страни по света.
"През 1962 година във Франция се въведе закон, който задължи собствениците на фирми с персонал над 20 души, да поемат разходите за храна на служителите си. Според вашето законодателство, от 1-ви януари следващата година работодателите в България трябва да осигурят работниците с ваучери за храна. С тях ще може да се плаща в магазини и ресторанти. Един служител ще получава ваучери на стойност не повече от 40 лева месечно", обясни Давид Анри.
Останалата част от разходите за храна се поемат от самия служител.
