Съгласно Наказателно-процесуалния кодекс това е незаконно без разрешението на прокурор.
Висшите магистрати ще изпратят официални писма за съдействие на проверката до всички главни редактори и директори на централни медии.

Образуваната комисия е петчленна. Мотив за съставянето й е декларацията на журналистите до 18 държавни институции, в която настояваха за законност при контактуване на Прокуратурата с медиите и обществото.

"Постъпили са и сигнали от граждани. Днес имаше от издателите на вестник "Капитал". ВСС реши да направи тази проверка, която да прецени има ли основание за образуване на предварително производство", каза Нели Куцкова от ВСС.

Има сигнали и от депутата Никола Николов, и от Александър Божков. Някои от пострадалите ще заведат съдебни дела.

Висшите магистрати се надяват журналистите да им предоставят разпространените от Прокуратурата списъци с имена на министри от предишното правителство, които доведоха до декларацията на журналистите.

В срок от 2 седмици ще се провери и как са стигнали отделните материали до медиите. Всеки даден материал ще помогне на проверката, уточниха от Висшия съдебен съвет. Обвинител номер едно не дойде нито на Висшия съдебен съвет, нито в Прокуратурата.

От прокуратурата отказаха да изразят своето мнение по образуваната днес проверка. Интернет страница все още няма.