Стотици лични вещи, принадлежали на холивудски величия, ще бъдат продадени на търг в Ню Йорк. Организатори са веригата ресторанти "Планета Холивуд" и аукционна къща "Сотбис".

Сред най-ценните предмети, които ще се продават е статуетка "Оскар", принадлежала на Бет Дейвис. Тя получи отличието за ролята си в "Опасно". Това била първата й награда от Американската филмова академия. Статуетката се оценява на стойност 200 000 долара.

Интерес за колекционерите ще представляват и костюми от филмовите класики "Спартак" и "Самсон и Далила". Тези продукции получиха "Оскар"-и за най-добри костюми. Аукционът ще предложи още много костюми от знаменити роли на Джуди Гарланд, Марлене Дитрих, Джули Андрюс. Търгът на практика хронологично проследява развитието на холивудската мода. Според Лейла Дънбар от аукционна къща "Сотбис", разпродажбата предизвиква небивал интерес.

"Търгът е невероятен, защото такъв е и Холивуд. Невероятно е когато милиарди хора по света гледат как звездите изминават пътя по червения килим, за да получат своя "Оскар", "Златен глобус" или "Еми". Това е магия, блясък, надежда и вълнение", казва Лейла Дънбар.

Легендарна снимка по халат на Рита Хейуърд от 1941 година ще бъде изтъргувана за най-малко 15 000 долара. Фотографията е била особено популярна през Първата световна война. Това предопределя високата й цена.

Китарата от филма "Историята на Бъди Холи" също очаква своя нов притежател. Той ще стане ясен в събота, когато всички вещи ще бъдат изложени за продажба. Търгът ще привлече стотици киноманите, които мечтаят да се сдобият с късче от историята на Холивуд.