Тези промени в Закона за политическите партии предлагат от НДСВ. Предложенията бяха представени на кръгла маса "Финансиране на политическите партии". На нея беше обсъден и внесеният проектозакон на депутатите от "Коалиция за България".

Анонимните дарения като начин за финансиране на политическите партии трябва да отпаднат, категорични са от НДСВ и от "Коалиция за България". Според жълтите депутати, партиите не трябва да получават пари от търговски дружества, извършващи хазартна дейност, религиозни и нестопански организации. От "Коалиция за България" настояват изцяло да отпадне финансирането от предприятия с държавно и общинско участие. Те са на мнение, че това е една от най-разпространените форми за развитието на политическата корупция.

НДСВ предлага забраната да бъде въведена само за предприятия с държавно или общинско участие над 5%. Според авторите и на двата законопроекта, партиите трябва да имат право на собствена дейност.

Всеки член да има достъп до финансовата документация на партията, са записали още жълтите депутати. Външният контрол ще извършват независим одитор и Сметната палата. Сметната палата ще издава удостоверение за внесени на време финансови отчети за последните три години.

Неизпълнението на задълженията на партиите да предоставят своя отчет е свързано със санкция тя да не бъде регистрирана за участие в изборите.

Законопроектът на мнозинството предвижда още кметовете и областните управители да прекратят договор за наем на помещения от партии, които не са регистирарили кандидати в последните парламентарни избори или са събрали под 1% при две поредни участия в избори.