105 души загинаха и над 500 бяха ранени при размирици в северна Нигерия. Причина за сблъсъците между мюсюлмани и християни станала статия в пресата по повод предстоящия конкурс "Мис Свят" в нигерийската столица Абуджа.

Мюсюлманите обявили за богохулствен материал, в който се казвало, че и на самия пророк Мохамед ще му се прииска да се ожени за участничка в конкурса.

Въпреки че издателите на вестника неколкократно се извиниха на всички мюсюлмани, гневът им се изля първо на улиците на северния град Кадуна, където периодично избухват кървави религиозни конфликти. Протестиращите започнаха да палят магазини на християни и църкви, предизвиквайки улични сражения между двете религиозни общности. Властите все още твърдят, че насилието няма да попречи на конкурса, който вече беше отложен за 7-ми декември. 93-те финалистки за титлата "Мис Свят" са в Нигерия, за да се подготвят за тържествената вечер. Испания, Франция и Италия отказаха да участват заради все още съществуващата практика в мюсюлманския север обвинените в прелюбодейство или нарушаване на ислямските норми жени да бъдат убивани с камъни.

Няколко от претендентките за титлата "Мис Свят"са поискали да се откажат от конкурса и да напуснат Нигерия. Това научихме от българската представителка - Десислава Гулева от агенция "Визаж". За Би Ти Ви тя заяви, че въпреки размириците, засега мястото на конкурса не се променя.

Ако конкурсът се състои, той ще бъде излъчен по Би Ти Ви на 8 декември от 20 часа.