Преди броени дни в София бе открит паметник на Джузепе Гарибалди. Скулпторът Георги Чапкънов – Чапа сподели, че се чувства особено поласкан от присъствието на премиерите на България и Италия на откриването на паметника.

"Това е един проект, който има дълга история", обясни Чапа. Проектът за паметника е от преди 10 години и най-накрая успява да се осъществи благодарение на посланикът на Италия в България – Н. Пр. Стефано Бенацо, който е и страстен скулптор.

"Той е красив, благороден и аристократичен човек... миг след като видя работата, той каза, че това трябва да се осъществи. Посланикът каза, че ще намери парите при всички обстоятелства", разказа Георги Чапкънов.

След откриването на паметника на Гарибалди, наред с похвалите, започнаха и критиките, като тази, че паметникът не е достатъчно голям. "Площадът е мъничък и това е образец на един типичен европейски малък паметник", обясни Чапа и допълни, че всички стават капацитети, когато стават въпрос за изкуство.

Чапа е автор на много скулптури, сред които е и паметникът на Пенчо и Петко Славейкови на пл. "Славейков" в София. Скулпторът споделя, че трудното при изработката на една скулптура е в началото – "докато се наглася да направя портрета". След това всичко става лесно. "Веднъж като съм видял как ще изглежда, следвам машинално работата си и става бързо."

Извън изкуството Чапкънов се радва на голямото си семейство. Той има трима сина и пет внучета. "Гледам с радост, упование и надежда нататък, че един ден ще се живее по-добре в България, та и те да закачат нещо", надява се Чапа.

Според него в България не се живее лесно, защото "не е нормално място". "Дано да се промени нещо. В общото неблагополучие не да освирепеят хората, а да ги обладае добротата. От нищетата тук се ражда агресия", смята Чапа.

Целият разговор с Георги Чапкънов – Чапа можете да видите в прикаченото видео.