Софийски градски съд отложи разглеждането на европейската заповед за арест на Евгени Симеонов, задържан при акция „Шок”, заради високо кръвно. След като на няколко пъти днешното заседание бе прекъсвано по искания на защитата, магистратите отложиха заседанието, тъй като на обвиняемия му прилоша.

На 14 юли съдът отложи заседанието за разглеждане на производството по същество, тъй като Симеонов се отказа от адвокатите си. Днес стана ясно, че той все пак е запазил услугите на единия от тях.

Симеонов заяви, че не знае в какво е обвинен

Защитата поиска отвод, тъй като магистратите са гледали искане за екстрадиция и на друг задържан при акцията. Магистратите обаче не уважиха искането.

Адвокатите на Евгени Симеонов поискаха нов превод на европейската заповед за арест, както и справка от Прокуратурата и от Националната следствена служба – дали по отношение на обвиняемия се води досъдебно производство. Съдът уважи само искането за справка. Следващото заседание бе насрочено за 3 август.

Столичните магистрати решиха да екстрадират Ангел Ангелов

в Италия. Адвокатът му Вяра Петлешкова обаче смята, че обвиняем е друг човек със същото име, който обаче не е задържан. Затова поиска към материалите да бъдат приложени снимка, дактилоскопски отпечатъци и свидетелски показания. Магистратите обаче отказаха.

Юлиян Георгиев и Милен Иванов сами пожелаха да бъдат екстрадирани

в Италия. Ако до 3 дни те не оттеглят съгласието си, СГС ще се произнесе по искането за предаването им на италианските власти, без производството да се гледа от Апелативен съд. За Георгиев съдът ще се произнесе в петък, 22 юли.

Съдът потвърди ареста на Георги Исаев, но ще произнесе решението си за екстрадицията в 3-дневен срок. Утре градският съд и Софийският апелативен съд ще гледат европейските заповеди за арест на общо петима от задържаните при специализираната операция.

При операцията у нас бяха задържани повече от 50 души

свързани с кражби на коли, незаконно оръжие, наркотици и източване на банкомати. Разбитата българска мрежа за източване на кредитни карти е действала на три континента и е една от най-големите, разкривани досега в света. Това е единодушното мнение на разследващите италиански и български прокурори, на Европол и Сикрет сървиз.

Задържаните са 57, като 50 от тях са криминално проявени. Все още се издирват 15 души, работили на по-ниски нива във веригата.

Арестите бяха извършени в Испания, България, Италия, САЩ, Полша и Германия. Престъпната група е известна като "Нощния". Печелела почти 150 000 евро на седмица, източвайки чужди банкови сметки.