Силите на опозиционния Северен съюз рано тази сутрин влязоха в Кабул. Антиталибанската опозиция е установила пълен контрол над столицата и положението в града е спокойно, съобщи агенция "Афган Исламик Прес".

Това беше потвърдено и от един от водачите на движението "Талибан". По негови думи въоръжените формирования на талибаните са напуснали Кабул и градът е бил превзет от силите на Обединения антиталибански фронт.

Опозицията не е срещнала съпротива при превземането на Кабул. Малки групи от жители на столицата са излезли на улиците, за да посрещнат бойците на Северния съюз.

По-голямата част от силите на антиталибанската коалиция стоят извън Кабул, съобщи командир на Северния съюз. В столицата са изпратени малко на брой бойци, които да предотвратяват грабежите и да сломят останалите огнища на съпротива.

По-рано, лидери на Северния съюз подчертаха многократно, че няма да превземат града докато не бъде договорено бъдещето на страната след падането на талибаните.

Талибаните са се насочили към Кандахар и към източната част на Афганистан. Те са отвели със себе си осемте хуманитарни служители, задържани от тях през август по обвинение, че проповядват християнство.

В Пакистан говорител на Външното министерство заяви, че каквато и власт да се установи в Кабул, тя не трябва да допуска кръвопролития в столицата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!