От създаването си през 1948 г. оркестърът обикаля света и винаги свири на националния празник на Холандия.

Всяка година, на този ден, кралският оркестър гостува в различни страни. В оркестъра свирят 26 души. Всичките музиканти са добре подготвени аматьори, които имат и други задължения във военовъздушните сили на Холандия.
Оркестърът изнася концерти по повод на държавни визити, но свири и с популярни изпълнители и участва в театрални продукции.

Миналата година кралският оркестър е посрещнал холандския национален празник в Босна. В България бендът е само три дни, след което заминава за Париж

Посланикът на Нидерландия в България, баронеса Хенриете Ван Линден, разказа, че кралицата отива на рождения си ден в някой холандски град. "Така и кралският оркестър по наша идея дойде тук", сподели баронесата.
Бендът е свирил тази сутрин пред 200 деца в сградата на Българския червен кръст, а после е отдал почит на военното министерство.

На 30 април всеки холандец окачва оранжев флаг до националното знаме, слага оранжева шапка или дреха, в чест на рожденния ден на кралицата. Обикновено на този празник холандците изнасят за продан ненужните си вещи. Националният празник се посреща с много шумни шествия, херинга и бира.