В избухналите вчера сражения до днес са загинали 43 души, съобщи "Асошиейтед прес". В болницата на града са настанени и много ранени.

Боевете се водят между частите на губернатора на провинция Пактия Падша Хан, който бе назначен от временното правителство на Хамид Карзай, и силите на Саифула. Саифула установи контрол над Гардез след свалянето на талибаните и неговите части заеха позиции в града преди пристигането на новия губернатор.
Той е верен на бившия президент Бурханудин Рабани, докато градоначалникът Падша Хан е привърженик на краля в изгнание Захир Шах.

Това са най-тежките боеве откакто Хамид Карзай пое временното управление на страната. Саифула обвинява губернатора, че предоставя невярна информация на американските войски. Това е била причината за бомбардировката през декември срещу конвой от делегати от района, които пътуваха към Кабул за церемонията по встъпването в длъжност на Карзай. Тогава загинаха десетки хора.

Провинция Пактия граничи с Пакистан и там непрекъснато се водят сражения между местните жители за контрол над границата, през която преминава трафикът на опиума и хашиша.

През последните дни имаше и боеве между частите на таджиките, под командването на генерал Рашид Достум и на узбеките на Мохамед Касим Фахим, който е военен министър във временното правителство.