Производителите на оригинални лекарства ще свалят цените на медикаментите с 5%. Това е било договорено на финалния кръг преговори между Здравната каса, производителите на лекарства, дистрибуторите, аптекарите и пациентските организации. Така касата ще плаща по-малко, тъй като бюджетът й не достига. Все още се търси решение по друга идея на Здравната каса - за известно време пациентите да плащат такса "рецепта" за безплатните лекарства, като антикризисна мярка.

В момента дистрибуторите имат до 11% надценка, но са се съгласили да я намалят на 6 пункта, в условия на криза. Мерките ще бъдат въведени от 1 юни 2010 г. до края на годината заради очаквания преразход на Здравната каса за безплатни лекарства.

"Дискусията е изключително разгорещена. Има съгласие за намаляване на цените на лекарствата от оригиналните производители, българските производители още не са се съгласили. Дистрибуторите са се съгласили да свалят надценката на 6%", каза Станимир Хасърджиев.

По принцип пациентските организации са готови на компромиси дори и по идеята за такса "рецепта”, която ще бръкне в джоба на всеки пациент с между 1 лев и 2,40 лева. Ако не се намери взаимно приемлив начини за пестене на пари обаче касата ще свърши парите за лекарства до края на годината. Преговорите продължават.