Няма точни данни за броя на мечките, които живеят в Смолянско, но за последните няколко години местните експерти отчитат значително увеличение на набезите на хищника. Въпреки сигналите до Министерството на околната среда и водите обаче, адекватни мерки не са взети.

След вчерашния инцидент в Родопите, при който мечка нападна жена, Марина Евгениева посети района. Пострадалата Галя Димитрова е в стабилно състояние, контактна е и лекарите, в Смолянската болница казват, че ще се оправи. За радост мечката е нанесла само външни наранявания и не са увредени никакви органи.

Хората в региона са сигурни, че мечките са прекалено много и трябва да бъдат отстреляни или разселени. Всички от Малка Арда са доста ядосани и за тях това, че кафявата мечка е защитен вид, защото е застрашена от изчезване, не важи.

Ден след инцидента над Малка Арда първия братовчед на пострадалата Галя е в същата местност. Въпреки страха, Любчо Христов е дошъл с жена си да обръщат сеното. Според него, ако човек види мечка, нищо не може да направи.

„Ами какво да направи, чака човек да го яде, напада те и толкоз. Те са толкоз злобни, че нямам думи”, каза Любчо. Той е ловец от близо половин век. Казва, че нещата са се влошили в последните 2-3 години. Тук всеки има по няколко истории, свързани с мечки. Някои лични, някои разказани. Най-коментиран е последният случай.

„Тази мечка я напада в гръб, за да я нападне значи тази мечка е стръвница, но не всички са от този тип са от този тип стръвници има мечки, които не правят така. Изпитват страх”, каза Христо Черкезов, бивш председател на ловна дружина Петково.

Според него е почти невъзможно при това положение да се намери начин и хората, и мечките да живеят спокойно в Родопите. Въпреки това се съмнява, че ловците ще тръгнат да стрелят по животните без разрешение. За да бъде убита мечката, която нападна Галя трябва да бъде издадено специално разрешение от МОСВ. Точно там от регионалната инспекция докладват и десетките случаи, при които животните нанасят щети на кошерите и кошарите в Смолянско.

„Трябва да се види коя е причината за това поведение, дали е само намалената хранителна база, трябва да се работи с проблемните екземпляри, грубо казано - работи, тъй като вариантите са два - отстррел или улавяне”, коментира Екатерина Гаджева, РИОСВ Смолян.

Според местните експерти вариантът с разсейването хипотетично е възможен. Трябва обаче да бъде взето решение и МОСВ да укаже мястото. Това което ще се случи със сигурност в скоро време е, че в областта ще бъдат доставени специални спрейове срещу мечки, а на стопаните ще бъдат раздадени електропастири.

Според местните хора обаче тази помощ на държавата не е достатъчна. На държавно ниво се говори за краткосрочни и дългосрочни мерки. Една от мерките е раздаване на брошури, а за есента е планиран масиран мониторинг, за да може да се добие по-ясна представа за броя на мечките.

Според данните на областната управа, които са събрани чрез метода ловна таксация, в региона има около 280 мечки. Експертите от РИОСВ обаче смятат, че това може да е неточно като информация, защото има възможност една и съща мечка да е преброена няколко пъти. Най-точни данни биха могли да се получат ако се направят ДНК проби, но това е много скъпа и много дълга процедура.

Защо всъщност има толкова много мечки в района?

„Такова нападение на мечка над човек, като това, което се случи вчера в Родопите, не е имало от трийсет години, съобщиха природозащитници. Въпреки това те смятат, че вина за тези нападения носят не животните, а хората”, каза Александър Дуцков.

Най-голямата ни вина е, че през последните десет години изсякохме или опожарихме голяма част от горите си.

„Последните десет петнайсет години имаше много интензивна сеч, тъй като дърводобивът се оказа много печеливш бизнес, така че местата, които бяха подходящи, за да се крият мечките, особено тези, които са старите гори, изчезнаха или намаляха, което изтласква животните по-близо до населените места”, каза Дуцков.

Преди две години имаше много богата реколта от жълъди и това даде възможност на много млади мечета да оцелеят. Младите мечки били склонни на експерименти, на по-лесното, и съответно нападат и кошери, и овце.

Следите, оставени от животните, показват, че последните няколко нападения на мечки срещу хора в Родопите, също са дело на млади животни.

Възможни са случаи на проява на агресия, когато заплашвате малките или когато се наруши така наречената критична дистанция, каза Дуцков.

При среща с мечка в гората не бягайте, а бавничко отстъпете с наведена глава, без да гледате мечката в очите.