Политически и бизнес лидери се събират в Ню Йорк, където днес, за тридесет и втори път, се открива Световният икономически форум. Те ще обсъждат в продължение на пет дни борбата с бедността по света, подобряването на сигурността след атаките от 11 септември и възстановяването на икономическия растеж в условията на глобална рецесия.

Четири хиляди униформени служители ще бъдат разположени само около хотел "Уолдорф-Астория".  Около 1800 участници в Световния икономически форум ще бъдат настанени в него, сред тях ще има и 20 държавни глави. Сред гостите са бившият американски президент Бил Клинтън. Нашата страна се представя от Милен Велчев, министър на икономиката.

Нюйоркската полиция се подготвя за улични сблъсъци с антиглобалистите. Студенти, еколози, синдикалисти, защитници на гражданските права и членове на различни анархистки организации се събират в Ню Йорк, за да изразят протеста си пред участниците във Форума. Масова демонстрация срещу войната и расизма се очаква около хотел "Уолдорф" на 2 февраури.