
Те ще посетят както големите месокомбинати в страната, така и частни кравеферми.
Собствеността и маркирането на животните, както и унищожаването на високорисковото месо, ще бъдат част от показателите, които европейските експерти ще наблюдават съвместно с представители на наши ветеринарни служби.
Очаква се екипите да посетят двата големи екарисажа в Шумен и Пловдив за изгаряне на високорисковото месо. То се намира покрай главния и костния мозък, очите и жлезите на животните и от тук най-често започва разпространението на болестта, обясниха от Националната ветеринарно-медицинска служба.
Ще бъде инспектиран и начинът на унищожаване на самото месокостно брашно, както и спазва ли се забраната трупното брашно да не се използва за храна на животните. Тъй като по-голямата част от сектора е в частни ръце, събирането на информация ще стане по-трудно, коментираха от Ветеринарната служба.
От миналата година българските ветеринари чакат решението на Европа страната ни да бъде прехвърлена от трета във втора рискова група. България е единствена от европейските държави, която не храни животните с месокостно брашно, причина за появата на болестта в Европа. Наложено е и вето за внос на говеждо от всички държави, където заболяването се е разпространило.
Искането беше внесено още през 2001 г. от Националната ветеринарно-санитарна служба.