Заместник-окръжният прокурор на Перник събра журналисти в редакция на местен вестник, за да каже своята версия около ареста за изнудване. Бисер Михайлов е обвинен в изнудване на длъжник като го заплашил, че жена му ще бъде залята с киселина, ако не дава по 3700 лева на месец лихва по дълг от 20 хиляди.

„Това е абсурдно обвинение. За отвличането на деца и заливането с киселина са абсурдни обвинения. Намерих тези пари от мой приятели и роднини и му ги предоставих. 10 хиляди евро. Това беше ноември месец. Като гаранция за обществена поръчка за строеж на многофамилни къщи на община Перник н язовир Доспат”, каза Бисер Михайлов, прокурор, обвинен в изнудване. И започнал да си търси парите.   

„Започнах да си търся парите от него. В разговори с Калин Леков: Калине, върни ми парите. Той ми каза, че всичко е наред, че парите стоят като гаранция, това беше края на февруари - началото на март”, каза Бисер Михайлов. Видял Калин за последен път на 30-31 март. Прокурорът казва, че с Леков били приятели, като се запознали покрай ремонт.

„Отношенията ни бяха перфектни, приятелски. Именно заради това го препоръчах като майстор по ремонти на много мои колеги, в това число г-н Пламен Найденов, окръжен прокурор на Перник, Румяна Стефанова, тогава зам.-окръжният прокурор, и други. Покрай мене Калин влезе в тези среди и парадираше навсякъде, че сме приятели. То си беше и така. Стана повече от семеен приятел”, каза Бисер Михайлов. 12 души са подали жалби срещу Калин Леков и всичките са идентични - че дължи пари.

Бисер Михайлов: „Той тогава се е скрил. Усетил е, че връзката между измамените се скъсява и се скри.
Миролюба Бенатова: Как си обяснявате, че Софийската градска прокуратура се обръща срещу колега?
Бисер Михайлов: Очевидно са били подведени.
Миролюба Бенатова: Всички са толкова глупави и лесни за подвеждане?!

Бисер Михайлов: В България в момента има процес на PR полицейски акции, от които европейските партньори са много доволни, но всичко става за сметка на нарушаване на човешки права.  
Миролюба Бенатова: Защо СГП да се обърне срещу колега?
Бисер Михайлов: Не мога да ви кажа. Ще се защитавам в този процес посредством всички способи, предвидени в НПК.
Миролюба Бенатова: Брат ви лихвар ли е?
Бисер Михайлов: Брат ми не е лихвар. За да се нарече лихвар, трябва да бъде осъден по член 252 от НК. Брат ми е чудесен семеен мъж, а три деца, бизнесмен. Занимава се с различен предмет на дейност. За да се нарече едно лице крадец, трябва да има в сила присъда за кражба. По същия начин, за да се нарече лихвар, трябва да е с влязла в сила присъда.
Миролюба Бенатова: Може да го наречем спомоществовател на половин Перник.
Бисер Михайлов: Не е спомоществовател, не е и на половин Перник. Брат ми е бизнесмен.
Миролюба Бенатова: Как гледате на хипотезата, че като зам.-окръжен прокурор, имате позиция, която не позволява на хората дори и да има за какво да се оплакват от брат ви, да го направят, защото знаят, че няма да стигне до никъде?
Бисер Михайлов: Всеки обикновен гражданин, ако се счита застрашен, било от моя брат, може да подаде сигнал, където трябва.
Миролюба Бенатова: Къде?
Бисер Михайлов: Има достатъчно квалитетни и квалифицирани полицаи и прокурори в Перник, където тази жалба може да бъде внесена.
Миролюба Бенатова: Дали случаят с вашия бивш приятел не е точно това? Той от вас се е оплакал.
Бисер Михайлов: Той от мен се е оплакал, но не знам защо. Вижда, че измамите му излизат на яве и това е единственият му шанс за защита – да отиде в ГДБОП в ДАНС и да се оплаче, че е бил изнудван.
Миролюба Бенатова: Това, че някой е измамник не означава, че не може да бъде изнудван.
Бисер Михайлов: Да, така е. Безспорно.
Миролюба Бенатова: Значи това, че е измамник не означава, че вие не сте го заплашвали.
Бисер Михайлов: Че е измамник, е измамник, но не съм го заплашвам.

Прокурорът каза, че не притежава никаква недвижима собственост, а колата му се продава на борсата. Къщата му била дарение от майка му.

Миролюба Бенатова: Предполага ли вашата заплата някой да очаква от вас да му намерите 20 хиляди евро.
Бисер Михайлов: Ако е случаен човек, не. Но приятел може да предположи, че мога да му дам тези пари. Защото знае, че мога да ги намеря.

Основен довод на прокурора е, че е дал пари, които не са негови, взети от приятели, които ще свидетелстват в съда, че са дали заем.

Миролюба Бенатова: Как ще докажете, че това не са хора, които сте накарали да кажат, че са ви дали пари назаем, защото ви дължат услуга.
Бисер Михайлов: Те са ми приятели от деца. Сериозни бизнесмени. Тези хора – 3 или 4 хиляди лева за тях, това не може да се каже, че е прикриване на доход, укриване на данъци.
Миролюба Бенатова: Тези пари вие не би трябвало да ги имате.

Михайлов каза, че не е достоверна тезата, че със заемите ще прикрие доходи, които не трябва да има. Отказа и да посочи приятелите си. Отказа и да посочи къщата си.

Миролюба Бенатова: По форумите пише, че с брат ви сте направили трудно разбиваема комбина и че всички пари, които вие взимате като подкуп примерно, минават през брат ви като бързи заеми срещу лихва. И сте недосегаеми.
Бисер Михайлов: Това са абсолютно несъстоятелни и абсурдни... Това е абсурдно. Никога не съм взел един лев подкуп. Правени са ми проверки от инспекторат и т.н... Няма сигнал най-малкото.
Миролюба Бенатова: Вие само търгувате с влияние?
Бисер Михайлов: Не, аз съм само един обикновен прокурор. Бих казал - много добре подготвен.