Актрисата от "Стъклен дом” Яна Маринова преди няколко месеца дебютира на театралната сцена в Бургас с представлението "Облак рай”. Сега постановката идва и в София и премиерата му пред софийска публика е утре -18 май, в Модерен театър.

"Една простичка, много добре разказана история на един човек, който има естественото любопитство да разбере защо животът тече така мудно, дали може да има нещо отвъд. И едни хорица, които са натиснати и не желаят да се събудят. Те предпочитат да живеят мъртво”, разказа за представлението Яна Маринова в студиото на "Тази сутрин”.

В ролята на „будния” главен герой е Иван Бърнев. "Това е типично за него, той е точно такъв в главната роля, която, смея да твърдя, прави цялото представление”, каза актрисата и допълни: "Аз и Фахрадин Фахрадинов сме мъж и жена. Тя е женица и като казвам това, не твърдя, че тя е много възрастна, просто тя е от хората, които дори и млади са стари, защото нямат мечти. Тя по-скоро е жена, която разбира настоящето, сигурна е, че се справя с настоящето и може би някога е била в полет.”

"Човекът с любопитството е този, който разбунва духовете, този, който ги кара дори за секунда да се чувстват, че живеят и в един момент него го няма. Завръщането му е кулминацията, когато виждаш, че животът е спрял и нищо друго не се случва, освен ако не дойде някой с малко любопитство, с  малко желание да се развива. Тогава всички наострят уши”, продължи разказа си за сюжета актрисата, известна с ролята си на Елена Атанасова в "Стъклен дом”.

Въпреки че стана известна с телевизионната си роля, Яна Маринова споделя, че на театралната сцена се чувства също толкова удобно. "Когато стъпих на театрална сцена се чувствах като вкъщи. Нямах никакво притеснение, никакъв ужас. Въпросът е, че може и да не се справям, аз това не го знам, има хора, които могат да кажат. Разбира се, че има някаква сценична треска, но не е нещо, което да ми е непознато. Историята е толкова затрогваща, че може би ме накара да се влюбя.”

Ролята на Яна Маринова не е просто на добрата или лошата. "Просто една жена, която иска да е добре, но не може да разбере, че проблемът се крие в самата нея или може би не в самата нея, а в поколенията - насложено едно и също. Ти, когато искаш да направиш нещо ново, да полетиш, отгоре с една огромна тежест на порядки те смазват.”

"Много се надявам хората да го харесат искрено. Няма да се смеят до припадък, в никакъв случай, въпреки че представлението е пълно с много хумор. Просто хумор, който е тънък и който леко те жегва”, каза актрисата.