Осем бебета кондори ще бъдат пуснати на свобода в чилийските Анди, точно преди Коледа. Птиците са родени преди 2 години в чилийски и аржентински зоопаркове и са отгледани в неестествената им среда.

Едно от осемте бебета е любимец на природозащитниците, осъществяващи програмата. Той е син на двойка кондори, които през 1972 г. били подарени от чилийския президент-социалист Салвадор Алиенде на кубинския лидер Фидел Кастро. Те и днес могат да бъдат видяни в зоопарка на кубинската столица.
Яйцето им е било отнесено за инкубация в Буенос Айрес. След излюпването си, бебето било върнато в родината на родителите си - Чили.

През първите месеци от свободния си живот осемте кондорчета ще бъдат под наблюдение,осъществявано с помощта на НАСА.

Кондорите са най-тежките летящи птици. В зряла възраст размахът на крилото им достига 3 метра. Дневно прелитат близо 200 километра на височина над 4 500 метра.

В древността хората ги нарекли “духът на Андите” и вярвали, че гигантските птици са преходът от хората към боговете.

Днес единственият им естествен враг е човекът. Броят на кондорите значително намалял след нашествието на европейците, преди 500 години. Новозаселилите се фермери погрешно смятали, че птиците нападат стадата им и затова ги убивали.