С гласовете на съветниците от ГЕРБ, ДСБ, СДС и Атака, Столичният общински съвет прие отчета за изпълнението на бюджета на София за миналата година. “Против” документа се обявиха представителите на БСП и НДСВ.

Основният дебат в рамките на днешното заседание на съвета беше насочен към изпълнението на собствените приходи на общината. Градоначалникът Йорданка Фандъкова подчерта, че през 2010 г. екипът в кметството е работил в условията на криза.

"Някои общини не можеха да реализират приходи, които да им позволят нормалното обслужване на гражданите", допълни Фандъкова.

В отговор на запитване за неосъщественото изграждане на кръстовища на две нива, Фандъкова заяви, че изпълнението на строителната програма е съобразено с идеята градът да не се блокира напълно, тъй като в момента паралелно се изграждат канализация и метро.

Като мотиви да гласува “против” отчета групата съветници от БСП изтъкнаха липсата на аналитичен материал и предложения за преодоляването на проблемите.

Председателят на групата Жельо Бойчев заяви, че съществуват неуредици, свързани с изпълнението на приходите от глоби и санкции, с дивидентите от търговски дружества и от продажбата на общински активи. Той и съпартийците му видяха проблеми и в реализацията капиталовата програма, както и на разходната част при средствата, отделяни за образование и здравеопазване.

“Неизпълнението на разходите за образование се дължи на върнатите неусвоени бюджетни средства”, отговори заместник-кметът Минко Герджиков. И допълни, че неизпълнението на приходите от дивиденти на общински дружества се дължи на препоръка на БНБ за дивидента на общината от "Общинска банка", решението за което е гласувано и одобрено от съвета.

Валя Чилова от ГЕРБ пък отбеляза, че причините за неизпълнението на имуществените данъци ще се преодолеят с новите законодателни мерки, които влизат в сила тази година.

Приходите на Столичната община към 31 декември 2010 г. са били 987 368 876 лева – 94%, като изпълнението на собствените приходи е 86,84%.