Близо 300 души годишно умират по пътищата заради това, че се удрят в билборд или дърво. Повече от година бащата на един от загиналите след удар в рекламно съоръжение се опитва да докаже, че бетонните постаменти край аутобаните са незаконни. Още по темата от Генка Шикерова:

На това място преди една година загинаха двама души. Няколко дни след това при същите обстоятелства други хора се спасиха. Според прокурор Мария Нейкова, обаче съоръжението не е било проблем, защото не е било на средата на пътя.

В края на 2008 година в bTV Новините разказахме, че повечето от билбордовете по пътищата са незаконни и опасни. Пет месеца след този репортаж, поредната катастрофа в рекламно съоръжение с фатален край беше факт.

Жертвите - 27-годишнният Бисер Германски и негов колега на същата възраст. Повече от годината бащата на Бисер се опитва да докаже, че билбордовете по пътищата са незаконни и опасни.

"Ходихме в Агенция "Пътища”. Обеща се. Дори слагаха мантинела на същото място. Дори станаха още две-три катастрофи. Премахнаха мантинелата. Накрая отидохме и казахме да махнат билборда. Махнаха билборда и всичко свърши, дойдоха избори”, разказа Милчо Германски.

Становището на Агенция "Пътища” е, че приходите от билбордовете са важни.

- За миналата година, сумата, която сме събрали е 4 милиона 230 хиляди лева, заяви Александър Косерков.
- Това равно ли е на 300 души?
- Не, в никакъв случай. Това са средства, които се събират от държавата за ползването на такива рекламни съоръжения.

Рекламните съоръжения по пътищата са близо 9 хиляди. Агенция "Пътища” прибира по по-малко от 100 лева месечно за билборд на магистрала.

"Считам, че рекламните съоръжения са най-малкият проблем за всеки един шофьор. Не виждам проблем да има рекламни съоръжения по пътя”.

Според наредбите на агенцията на всеки 200 метра по магистралата може да има рекламно съоръжения. В повечето европейски държави те са забранени.