Цистерна с химикали се обърна в Дебелец тази нощ, като предизвика теч на отровно и запалимо вещество. 2500 души от града са евакуирани, съобщи кметът Димитър Димитров.

Няма данни за пострадали хора или такива с оплаквания заради обгазяването.

От обърната цистерна се е получил теч на отровния и силно запалим химикал стирол. Изтекли са около четири тона от опасното вещество, при което се е образувал токсичен облак.

Йордан Йорданов, началник на пожарната във Велико Търново, каза в телефонен разговор за bTV, че става въпрос за теч на запалителен материал стирол (известен и като стирен). Той е пожароопасен и опасен за здравето на хората - вреди на очите и дихателните пътища. Йорданов посъветва хората в района да поставят на лицата си мокри кърпички и марли, както и да не се доближават до зоната на инцидента. 

В района на катастрофата непосредствено след нея са отчетени превишения на допустимите норми за вредни емисии в атмосферата, но по данни на кмета на Дебелец Димитър Димитров концентрацията на вредните вещества във въздуха постепенно започва да намалява и в момента е под допустимото.

Течът от цистерната вече е преустановен, а от пожарната успокоиха, че няма опасност за живота и здравето на хората

Зрител на bTV зрител сигнализира, че химикалът се е разлял в река Белица, която се влива в Янтра и миризмата вече се усещала в района на квартал Чолаковци във Велико Търново.

За момента информацията за замърсяване на реката не е потвърдена, макар че инцидентът е станал в непосредствена близост до нейното дере.

До момента са евакуирани 2500 човека. Първо са евакуирани 51 деца от детския дом в Дебелец, като 20 от тях са бебета.

След това поетапно е евакуиран почти целия град. Останали са хората по високите части, където няма обгазяване. Според кмета на Дебелец сред жителите на града няма паника, някои от тях са отказали да бъдат евакуирани. От общината съобщиха, че ще изчакат високите температури, в случай, че се получи вторично изпаряване на отровни вещества от почвите

Създадена е организация за настаняване на евакуираните хора в обществени сгради във Велико Търново и Килифарево.

Комисар Живко Коцев от Областната дирекция на МВР заяви за bTV, че цистерната е с турска регистрация и е упрвлявана от турски водач. Една от вероятните версии за катастрофата е, че шофьорът е заспал зад волана.

В района на инцидента край Дебелец пристигна 20-тонен автокран, с който ще бъде вдигната катастрофиралата цистерна, съобщиха от общинската администрация във Велико Търново.