Скандал в бяло в Пловдив! Частна неотложна помощ запорира банковите сметки на повече от 50  семейни лекари с аргумента,че Джи Пи-тата дължат хиляди левове за обслужване на пациенти. Медиците пък на свой ред опонират, че са прекратили договорите си. Според лекарите в момента в Пловдив на практика се води битка за всеки пациент, тъй като монополът е разбит и вече няколко фирми поемат нощните дежурства.

Доктор Данаил Стоянов е един от лекарите, чиято банкова сметка се оказва запорирана

от частна неотложна помощ заради задължение от близо 3 400 лева. Доктор Стоянов обаче казва,че е прекратил договора си преди година и половина. Причината - недобро обслужване на пациенти. Оттогава е спрял и да плаща месечно по 180 лева за нощните дежурства.

„Едномесечно предизвестие аз връчих, за съжаление това предизвестие не го входирах, не получих входящ номер и този документ се оказва,че липсва”, казва Данаил Стоянов,общопрактикуващ лекар.

Именно заради липсващия документ от частна неотложна помощ продължават да начисляват  месечни суми за обслужване на пациентите на доктор Стоянов. Макар,че в договорът, сключен между доктора и неотложна помощ, има клауза, според която договорът се прекратява, ако не се плати един месец, това не е сторено.

„Трябваше да разкриваме нови сметки, има блокирани средства, на които ние разчитаме. Защото вижте - една такава практика има своята издръжка, има своите режийни разходи. Моят персонал ще трябва да получава заплата. В тази практика ежедневно се купуват консумативи, лекарства, превързочни материали, хигиенни материали”, допълва Стоянов.

В началото на годината монополът на частната неотложна помощ е разбит

и на пазара се появяват няколко подобни дружества. Въпрос на избор на всеки лекар е на кого ще повери пациентите си. И съответно сумите, които плаща за тях.

„С министерско постановление за осигуряване на средства за неотложна помощ  се превеждат по 11 стотинки  на пациент, записан при семейния лекар. Един вид семейният лекар има правото да сключи такъв договор с такъв неотложен кабинет като той едзин вид става разпоредетиле на тези средства”, обяснява д-р Стоянов.

В същата ситуация се оказва и доктор Бойка Църкова

Тя изненадващо научава с смс, че дължи 800 лева. Въпреки че от април е уведомила частната неотложна помощ, че желае договорът й да бъде прекратен.

„Те приеха документа ми, казаха благодарим ви, приключили сме взаимоотношенията си, довиждане и оттогава не съм ги чула въобще 6 месеца. Пациентите ми не бяха доволни от тяхното обслужване, но до миналата година нямаше друга фирма”, казва Бойка Църкова, общопрактикуващ лекар.

За да се спасят от ситуацията част от докторите прибягват до заеми.

От частната неотложна помощ не пожелаха да се срещнат с екипа ни.

В писмен вид изпратиха становище, според което опитът ни да достигнем до истината има за цел да урони престижа им и то във време, когато се сключват договори между общопрактикуващи лекари и центрове за заместване. Според управителите на частна неотложна помощ общопрактикуващите лекари са извършили редица нарушения. Заради тях Икономическа полиция и НАП ще извършат проверка.