Застрашен е животът и на хората, които се приемат по спешност. Производителите на медикаментите отказват доставки, заради неясните цени.

Болницата "Света Анна" в столицата обслужва близо 800 хиляди души. Запасите от животоспасяващи лекарства ще стигнат до утре сутринта.

В болницата има 20 операционни зали. Медицинският съвет днес е решил да спре всички планови операции, съобщи  изпълнителният директор на болницата доктор Димитър Димитров. Той допълни, че има няколко отказа от "Балканфарма"  да достави лекарства.

"Това просто е един рекет върху цялото българско здравеопазване", заяви д-р Димитров. 

Доктор Димитров разбра от екипа на Би Ти Ви за днешното решение на "Балканфарма"  да дава лекарства само срещу протоколи и веднага се свърза с доставчика на болницата.

От животоспоспасяващия медикамент натриев хлорад, например, трябват по 10 хиляди банки месечно. Сега в болницата няма нито една.

Д-р  Димитров обясни, че няма избор и ще трябва да приеме предложението на"Балканфарма"  да достави лекарства само срещу протоколи на неизвестно каква цена.

Според финансовия министър Милен Велчев в търговията с лекарства няма хаос, а неразбиране на новия режим на облагане с ДДС.

Заместникът му Атанас Кацарчев пък е категоричен, че заявеното от "Балканфарма" и "Софарма" повишение на цените на лекарствата с повече от двайсет на сто е необосновано.