Шофьорът, който прегази 19-годишния Ангел Петров в село Катуница, е бил задържан на границата при влизането си в страната от Турция. Това станя ясно на пресконференция на главния секретар на МВР Калин Георгиев, директора на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чанов и окръжния прокурор Иван Даскалов.

Извършителят на убийството е задържан снощи на влизане в страната

от Турция. Веднага след като прегазил момчето, 55-годишният мъж напуснал страната, в посока Турция, но след като разговарял с близките си, те преценили, че няма проблем да се прибере. Така извършителят на престъплението е задържан и му е повдигнато обвинение за причиняване на смърт чрез катастрофа, като смъртта е причинена умишлено. За това законът предвижда от 10 до 20 години затвор.

Окръжната прокуратура в Пловдив му е повдигнала обвинение

за умишлено причиняване на смърт при управление на МПС. С постановление на наблюдаващия прокурор 55-годишният мъж е задържан за 72 часа. Внесено е искане за налагане на най-строгата мярка „задържане под стража”.

Задържани са още двама души

за следващите прегазвания на протестиращите хора пред дома на Рашков и на полицаи. Те също са обвинени, като наказанията за тях са от три до 13 години.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че Кирил Рашков и фамилията му в момента не са в Катуница, както твърдят те самите, а са на разположение на досъдебното производство и в момента текат разпити. Калин Георгиев увери, че МВР не взима ничия страна.

Окръжният прокурор Иван Даскалов заяви, че е започнала проверка на доходите на Кирил Рашков, но не на фирмите му, а като физическо лице. Проверката обхваща голям период от време, но не беше уточнено колко точно.

Прокурорът заяви, че в годините назад има редица жалби срещу фамилията на Кирил Рашков. Хората са разказали за случаи за посегателства. Прокурорът се ангажира, че това няма да продължава.

И Калин Георгиев, и Веселин Вучков изтъкнаха добрата работа на МВР

Основната им задача е била да няма повече жертви и са успели да я изпълнят.

Същевременно премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от действията на полицията, защото, споде него, е "изпуснала ситуацията". Той обяви, че виновните за инцидента ще получат съответното наказание.

Борисов отрече полицията да е покровителствала фамилията Рашкови. Премиерът отрече и публикациите, че Кирил Рашков е член на ГЕРБ. От ГЕРБ също официално заявиха, че Кирил Рашков не е член на партията.