Началникът на служба "Военна информация" генерал Пламен Студенков е предупредил за много сериозни рискове и заплахи за втория български контингент, който заминава за Кербала.

Информацията оповестиха депутати от опозицията от Комисията по външна политика, отбрана и сигурност.

Според депутати от СДС и от БСП спешно трябва да се изготви механизъм за намаляване на военните рискове за контингента ни в Ирак. Последните информации сочели, че ситуацията там ще се усложнява по време на втория български контингент.

"Какво твърди ген. Студенков по отношение на втория батальон?"

"Че има много сериозни заплахи, особенно покрай няколко празника в Ирак - и религиозни, и дати, около рождената дата на Саддам Хюсеин, които са сериозни и опасни за българския контингент", каза Иво Цанев - СДС,член на Комисията по външна политика,отбрана и сигурност.

Ген.Колев и министър Свинаров са се въздържали от коментар.

"Това потвърди и ген. Студенков, че се очаква нещата да не стихват, т.е. рисковете за втория батальон да са по-големи и да продължат да се увеличават - това е тревожното", каза Евгени Кирилов - БСП, член на Комисията по външна политика,отбрана и сигурност.

Според началника на ГЩ на Българската армия ген. Колев не била достатъчна разузнавателната информация. Според депутати от комисията, имало спор между ген. Колев и ген. Студенков за статута на служба "Военна информация". Ген.Колев предлага тя да е на подчинение на Генералния щаб на БА. Министър Свинаров и ген. Студенков не са съгласни.

"Със сигурност знам, че когато служба "Военна информация" е на подчинение на министъра на отбраната, пълна информация имат - президент, премиер и началникът на Генералния щаб. Някой да ми каже схема, в която кръгът от лица трябва да е друг", каза министърът на отбраната Николай Свинаров.

Заседанието на комисията, на което се обсъжда ситуацията в Кербала и рисковете за българските военни продължава и в момента.