Българският главен мюфтия Селим Мехмед ще присъства на събитието от името на мюсюлманската общност. Той определи България като пример за междурелигиозен рай на конференция във Ватикана, в навечерието на срещата. Митрополитът за Централна и Западна Европа - Симеон, ще представя в Асизи Светия синод на Българската православна църква.

Папа Йоан-Павел Втори, придружен от около 200 високопоставени представители на различни религии, потегли от Ватикана за град Асизи на пътешествие, посветено на молитви за прекратяване на войните и тероризма в света.

Религиозните лидери от цял свят ще вземат участие и в международната религиозна конференция в Рим "Приносът на религиите за изграждането на мира".
На 24 януари католическият свят отбелязва деня на Свети Франциск, роден в Асизи. Лидери и последователи на отделните религиозни общности ще се помолят по едно и също време пред базиликата на Светията.
Папата ще прочете специална харта за обединение против тероризма, за защита на децата и ще прикани лидерите да я подпишат.
Очакват се представители на повече от 10 православни църкви, на Англиканската и Баптиската.

Около 30 мюсюлмански лидери също ще присъстват на церемонията. Водачи на еврейските общности ще пристигнат от Израел, САЩ и Европа. Ще дойдат будисти, сикхи, включително и членове на традиционните африкански религии.