Областните управители трябва да предложат кой да представлява общината в борда на болницата. Председател на борда ще е представител от министерството, което притежава 51 % от многопрофилните болници.
В бордовете на университетските болници вече се включва и преподавател. В учебните здравни заведения общите събрания са проведени и са избрани новите бордове.

Не е провеждана политика за освобождаване на хора по политически причини, каза министър Финков. Той отказа да съобщи мотивите, с които директорският борд на Александровска болница отстрани изпълнителния директор д-р Атанас Кундурджиев.

Миналата седмица д-р Кундуржиев бе отстранен след одитен доклад на Инспектората към здравното министерство. Според д-р Кундуржиев решението на борда е незаконно. Преди дни пред медиите той заяви, че здравното министерство съзнателно проваля търга за закупуване на лекарства за Александровска болница, който е на стойност 5 милиона лева.

"Имаме писмо от здравния министър, с което той пряко се намества в провеждането на търга и даже дава препоръки той да се отложи.
Не си заслужава да коментирам", каза д-р Кундурджиев.

До 45 дни ще бъде проведен нов конкурс за изпълнителен директор на Александровска болница.