30 милиона лири ще изхарчат британците по Коледа само за подаръци на своите домашни любимци. Това показват резултатите от социологическо проучване в Обединеното кралство.

Много хора възприемат своите четириноги приятели, като неделима част от семейството си. По тази причина за най-големия семеен празник много британци ще зарадват своите животинки с нова каишка, паничка или аквариум, например. С увеличаването на склонността на британците към инвестиции в подобни подаръци, естествено нараства и разнообразието от предлаганите артикули. Последният хит на пазара са парфюмите за кучета, модни палтенца или ръчно изработени кучешки замъци.

"Кучето събужда майчиния инстинкт у човека. Освен това хората имат нужда да глезят някого. Е, разбира се, тези чувства могат да бъдат насочени и към други хора. Кучето обаче отговаря безкористно на нашите чувства и затова сме по-склонни да насочим към него излишъка си от емоционалност. Желанието да се купуват ексцентрични подаръци на животните може да се обясни и като опит за компенсация за някакво прегрешение спрямо домашния любимец", казва д-р Робърт Мъгфорд, психолог.

Човек може да избере за своя любимец един или друг подарък. Важното обаче е да не се забравя, че същественото е жестът, а не цената на подаръка!