Ръководителят на американската гражданска администрация на Ирак Пол Бремър е оцелял при опит за атентат по-рано този месец.

Пред журналисти в южния град Басра, Бремър уточни, че инцидентът е станал в същия ден, когато американският министър на отбраната бе на посещение в страната.

Инцидентът станал на 6 декември край багдадското летище. Телевизия Ен Би Си съобщава, че докато пътувал от летището към града конвоят на Бремър попаднал на взривно устройство, заложено край пътя, и бил обстрелван с лекострелково оръжие. Шофьорите обаче увеличили скоростта и успели да се измъкнат от засадата, без някой да пострада.

Днес насилието в Ирак продължи с експлозия пред сграда, използвана от най-голямата шийтска партия в Ирак - "Върховен съвет за ислямска революция в Ирак". Загина една жена, осем души са ранени. При друг инцидент двама войници бяха ранени, когато танкер на американската армия попаднал на бомба, поставена край пътя, свързващ Багдад и Фалуджа. Според очевидци загинали са двама цивилни иракчани в автомобил, но информацията не е потвърдена.