В отговор Израелските власти заявиха, че едва ли ще позволят на лидера на палестинците да посети родното място на Христос на светлия празник.

Пред полуразрушената си централа в Рамала Арафат се срещна с християнска делегация. След това лидерът на палестинците бе запитан от репортери дали иска да отиде във Витлеем за коледните празници.

"Надявам се. Вие знаете, че никога не пропусках събитието, поне докато израелците не поставиха това място под обсада", каза Ясер Арафат.
Висш израелски служител заяви за "Ройтерс", че правителството не вижда причина да промени политиката, според която на Арафат е разрешено да напуска централата, но нe му дава гаранции да се върне. Това решение на практика постави палестинския президент под арест от близо две години насам, отбелязват осведомителните агенции. За единствените два пъти, когато Арафат излезе от Рамала, той посети градовете от Западния бряг Джанин и Наблус.
Подготовката за Коледа във Витлеем кипи с пълна сила. Кметът и много местни жители призоваха израелските власти да допуснат Ясер Арафат до родното място на Исус. Осведомителните агенции напомнят, че Израел върна града в ръцете на палестинците през юли тази година.