Той оцени операцията по залавянето, като отлична. Според ген. Колев, така стабилизирането и демократизирането на Ирак ще се ускори.

Генерал Никола Колев заяви, че след залавянето на Саддам Хюсеин в Кербала се взимат необходимите мерки, за да не пострадат българските военнослужещи, но не се прави нищо специално, защото всичко е описано в оперативните планове.

"Нашият контингент е готов за всякакви ситуации. Все пак се надявам да няма провокации", посочи началникът на Генералния щаб на Българската армия.

Той допълни, че се надява до 5-и януари процесът за набиране и подготовка на доброволци за втория контингент да приключи, за да започне ротацията на двата батальона. Все още са вакантни местата за медици и специалисти по логистиката. Според генерала, причината е, че в армията няма достатъчно военни медици. Бойният състав е започнал подготовката си, но някои от доброволците са се отказали да заминат.

"Има предимно сержанти и кадрови войници, които след като са преминали необходимите прегледи и отговарят на условията, започват програмата за подготовка и след това са преценили, че мисията е прекалено рискова или имат някакви други мотиви", обясни ген. Колев.

Той не пожела да уточни броя на отказалите се рейнджъри.