Както е известно България зае европейската позиция по въпроса за Международния наказателен съд, докато Съединените щати не признават юрисдикцията на този орган.

По време на няколкочасовата си визита американският заместник-министър на отбраната не е водил разговори за конкретни бази и обекти в България. Файт каза, че консултациите и дискусиите са на стратегическо ниво и обяви, че по-конкретни експертни разговори ще се водят след първи януари при политическо разбиране в България.

"България многократно е заявявала че има ясна и предвидима външна политика в редица декларациии и решения на Парламента и Министерски съвет. Особено след 11 септември ние многократно сме декларирали, че сме де факто съюзник и член на Алианса. И в борбата с тероризма. Изграждането на конкретни военни съоръжения може да бъде разглеждано като приложение на тези декларации с консенсус", каза външният министър Соломон Паси.

Премиерът Сакскобургготски заяви, че Съединените щати търсят по-скоро полигони на наша територия и че не става дума за колосалните германски бази от времето на Варшавския договор.

Американският заместник-министър Дъглас Файт обяви, че е щастлив от позитивната реакция у нас на американската стратегия за предислоцирането на бази:

"Говорихме за ситуацията в света, която ни кара да предприемаме тези действия. Това е по-широк проблем от базите - говорихме за съоръжения, обекти, които мзоже да са по-леки и по-малки от базите. Обсъждахме също дейностите, взаимоотношенията и правните аспекти. Тези концепции са споделяни от българските ни приятели."
В края на посещението си Дъглас Файт , заяви че не са правени конкретни предложения, за да се търси политическо споразумение.

Днешните срещи обаче са добра база за допълнителни разговори с по-големи детайли след Нова година, обяви американският заместник- министър.