Според президента между институциите няма различия по темата за базите.

"Обръщам внимание, че не се говори за бази в класическия смисъл - тежки, големи бази. Става дума за изнесени формирования, за военни обекти, които ще имат задачи по подготовката и логистичната подкрепа на военни части", поясни държавният глава.

Първанов настоя конкретната договореност между Съединените щати и България да бъде част от общ договор на НАТО. Така според него ще се избегнат нови проблеми в трансатлантическите отношения.

Сините и червените от опозицията си тръгнаха от "Дондуков" 2 с близки по съдържание критики.

"Начинът, по който правителството и мнозинството действат по въпроса профанира цялата тема. Българските политици и институциите дължат на хората честно да ги запознаят с плюсовете и минусите от разполагането на военни бази", каза лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Отново правителството рискува да компрометира една идея, която ние подкрепяме, именно поради невъзможността както да формулира смисъла на това, което се прави, така и да намери широка обществена подкрепа", каза лидерът на СДС Надежда Михайлова.

И от БСП, и от СДС протестираха срещу това, че депутатите не са информирани конкретно по темата за базите.

Втората точка от дневния ред на Консултативния съвет - за предприетите от властите антитерористични мерки, бе отложена за следващата седмица.