В Стокхолм, шведският крал Карл 16-ти Густав, връчи нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и икономика за 2003-та година.

По същото време, Нобеловата награда за мир беше връчена в норвежката столица Осло, в съответствие със завещанието на Алфред Нобел.

Церемонията, на която присъстваше норвежкото кралско семейство, се състоя в кметството на Осло. Иранката Ширин Ебади получи най-престижната награда за мир за заслугите й в областта на човешките права. Златният медал с диплома й беше връчен от председателя на Норвежкия нобелов комитет Оле Дамболт Миос.

"Без съмнение това, че беше избрана жена от Близкия изток, ще въодушеви масово жените, които се борят за своите права в целия регион. Правата са им били отнети в хода на историята, но този избор ще накара жените в Иран и не само там да повярват в себе си", каза носителката на Нобеловата награда за мир Ширин Ебади.

Ширин Ебади призова човечеството да се поучи от грешките си и да насърчава защитата на човешките права по целия свят.

В знак на подкрепа за свободата на иранските жени Ебади се яви пред гостите без традиционния шал, който те са длъжни да носят непрекъснато.