58 американски войници бяха ранени при самоубийствен атентат недалеч от северния иракски град Мосул. Няколко часа по-късно втори терорист-камикадзе се самовзриви пред база на американската армия северно от Багдад. Двама военнослужещи са леко ранени, съобщиха армейски източници.

Първият инцидент станал пред база но 101-ва въздушнопреносима дивизия в селището Талафар, западно от Мосул. Часовите открили огън по автомобил, който се засилил към тях и не се подчинил на заповедта да спре. Минути по-късно колата се взривила, изравяйки огромен кратер пред входа на базата. Войниците са леко ранени, главно от отломки и счупени стъкла. Пострадал е и един преводач. Това е третото нападение над 101-ва въздушнопреносима дивизия в района на Мосул за последните три дни.

Тази сутрин експлозия разтърсила и сунитска джамия в западен район на Багдад, отнемайки живота на трима души и причинявайки наранявания на други двама.

Междувременно, японският кабинет одобри изпращането в Ирак на около 1 000 войници. Те няма да се включват в бойни операции, а ще изпълняват медицински и хуманитарни функции и ще участват във възстановяването на инфраструктурата. Контингентът ще остане в Ирак от 6 месеца до една година, но точната дата на заминаването му все още не е известна. Според военното министерство, за първи път Токио изпраща толкова голям брой войници. Това е най-мащабната японска военна мисия в чужбина след Втората световна война.